آشنایی با دستگاه منفذیاب(هالیدی دتکتور)

آشنایی با دستگاه منفذیاب(هالیدی دتکتور)

آشنایی با دستگاه منفذیاب(هالیدی دتکتور)

استفاده از ولتاژ زیاد به منظور آزمایش کیقت پوشش عایق بطور وسیعی بعمل می آید ، چون اکثرا از توانایی و راحتی آن اطلاع دارند.

وجود یک منفذ در یک پوشش محافظت کننده (عایق ). گرچه اندازه آن کوچک باشد میتواند باعث ایجاد خسارت قابل گسترشی گردد، چون اجازه می دهد باعث خوردگی موادی شود که پوشش و محافظ بایستی آنرا حفاظت کند. جبران این خسارت میتواند خیلی سنگین باشد و نیز میتواند باعث توقف در تولید گردد.

دستگاه های عیب یاب عایق ، دستگاه های آزمایش عایق می باشند که ولتاژ متناوب و یا مستقیم تولید می نمایند و بکار می برند. عیب موجود در پوشش توسط آلارم سمعی و بصری نشان داده می شود. به منظور کسب بهترین نتیجه آزمایش ، انتخاب پروب و ولتاژ مناسب اهمیت دارد و این نکته نه تنها برای دامنه ولتاژ بلکه برای شکل موج تولید شده نیز حائز اهمیت می باشد.

بخوبی معلوم گردیده است که با ولتاژهای متناوب و ضربه ای ( پالسی ) که به عایق ها و متعلقات پوشش تحت آزمایش وارد میگردد ، متناوبا فشاری را به آن وارد می نماید بعدا برداشته می شودو در حالت ولتاژ متناوب عملا این فشار معکوس هم می گردد که در بسیاری از عناصر باعث خستگی و متعاقبا شکست ولتاژ در پوشش می گردد. در حالی که با استفاده از ولتاژ مستقیم فشار ثابت است و خستگی و شکست که در حالت ولتاژ متناوب و ضربه ای وجود دارد رخ نمی دهد.

در هر حال حد اقل ولتاژ معین شده باید بکار گرفته شود که در صورت وجود منفذ جرقه زده شود و در مقایسه ، ولتاژ مستقیم اطمینان بیشتری را بوجود می آورد. ولتاژی که برای آزمایش پوشش بکار گرفته می شود به ضخامت پوشش بستگی دارد.

ولتاژ جرقه بین دو نقطه در هوا تقريبا 28 ولت بر هزارم اینج است و بین دو نقطه روی سطح خمیده تقريبا 70 ولت بر هزارم اینج می باشد. از این امر نتیجه گرفته می شود که ولتاژ بین 2800 تا 7000 ولت از یک شکاف پوشش به ضخامت0.1 اینچ پرش می نماید. این ولتاژی است که در پروب آزمایش عملا لازم است اما میتواند برای محلی که عیب در امتداد مستقیم نباشد بیشتر گردد. در هر حال افت ولتاژ در مدار آزمایش اغلب وجود دارد و بستگی به وضعیت، ظرفیت وصل شدن پروب به پایه و مقاومت و نشت پوشش تحت آزمایش دارد.

در مورد ولتاژ متناوب و ضربه ای افت مربوط به ظرفیت میتواند قابل ملاحظه باشد و خازنی که بدین ترتیب شکل می گیرد ( خازن متشکل از فنر و پروب و کابل رابط از یکسو و لوله و یا تانک فلزی که اتصال به زمين داره از سوی دیگر) باعث نشت دائمی به زمین می گردد که در ولتاژ مستقیم این اتفاق رخ نمی دهد.

بکار گرفتن ولتاژ کافی از نظر توانایی ایجاد فرق بین نشت ناشی از اثر ظرفیت، رطوبت یا هدایت عملی پوشش از یکسو  و جریان ناشی از قوس الکتریکی از سوی دیگر، در ایجاد جریان لازم و قابل تشخیص برای ایجاد آلارم میتواند مشکل آفرین باشد.

مقاومت عناصر عایق بکار گرفته شده برای پوشش ، مختلف می باشند. اما معمولا در حدود 400 ولت جریان متناوب و 600 ولت جریان مستقیم بر هزارم اینچ ، ولتاژ شکست را منظور مینمایند که با ولتاژ 28-70ولت بر هزارم اینچ در هوا مقایسه می گردد.

 وقتی ولتاژی برای آزمایش انتخاب می گردد مقدار تحمل ( تالرانس ) ضخامت پوشش عایق باید مدنظر قرار داده شود تا ولتاژ به اندازه ای باشد که در ناحیه نازک تر پوشش اثر مخربی نداشته باشد و در اینجاست که تالرانس در بکار گیری جریان مستقیم سودمند واقع می گردد.

نکته مهمی که باید مورد توجه قرار گیرد آن است که بیشترین مقدار جریان خروجی در حال اتصال کوتاه در دستگاه در هنگام آزمایش نباید باعث تخریب عایق گردد و حد اکثر آن پنج میلی آمپر می باشد، هرچه مقدار کمتر باشد آزمایش بهتر انجام می گیرد.

نکات بسیار با اهمیت

استفاده از دستگاه در زیر باران و یا در محوطه های قابل انفجار صحیح نیست.

قبل از برداشتن و بکار گیری دستگاه از خاموش بودن آن اطمینان حاصل نمایید.

در موقع کار با دستگاه ، از اتصال سیم زمین اطمینان حاصل نمایید .

 

مشخصات دستگاه هالیدی دتکتور

دستگاه های هالیدی دتکتور برای تست عایق بنابر نیاز در انواع مختلف ساخته می شوند. قابل حمل و یا ثابت رو میزی) ، آنالوگ و یا دیجیتال، (Programmable)، رطوبتی (AC)و یا برای عایق های خشک(DC) در ولتاژهای از 100 ولت تا 40 کیلو ولت و بالاتر، بر طبق سفارش تولید می گردند.

ولتاژ(H.V های ولتاژ) خروجی ، مستقیما توسط میتر ( آنالگ و یا دیجیتال ) خوانده می شود و کوچکترین تغییرات در ولتاژ خروجی قابل رویت می باشد.

وجود امپدانس داخلی در سیستم ( HV های ولتاژ) سبب می گردد به محض ایجاد قوس الکتریکی در خروجی ولتاژ افت پیدا نماید ، (بمنظور محدود نمودن جریان خروجی و جلوگیری از ایجاد خسارت ) تا فرسودگی و سوختگی در عایق بوجود نیاید و این افت ولتاژ در روی میتر دستگاه قابل مشاهده می باشد.

دستگاه های هالیدی دتکتور برای آزمایش عایق بندی لوله های با قطرهای کوچک و متوسط و بزرگ و همچنین سطوح صاف و مسطح و یا دارای انحناء که توسط عایق الکتریکی اندود گردیده ( نظیر تانک ها ، سیلوها و حوضچه ها و نیز اشياء خاص و ... که رنگ آمیزی گردیده اند و یا توسط مواد عایق پوشیده شده اند) قابل استفاده می باشد.

وجود رگولاتور ولتاژ که مستقیما از ولتاژ خروجی فیدبک می گیرد برای تثبیت ولتاژ خروجی بکار گرفته شده که در طول مدت آزمایش آن را ثابت نگه می دارد.

دستگاه های هالیدی دتکتور زتور در رنج های مختلف ولتاژ از 100 ولت به بالا 11, 5, 10, 15. 20 ، 25 ,30 . 35 ، 40 ) کیلو ولت و بالاتر (بنا بر سفارش ) تولید می گردد.

 

دستگاه های ثابت (رومیزی ):

دستگاه 25 کیلو ولت DC :

تغذیه دستگاه از برق 220 ولت بوده و ولتاژ خروجی دی سی است که مناسب برای عایق های خشک میباشد . پروب (عصا ) توسط کابل بلند به دستگاه ارتباط دارد و از روی دسته میتوان از راه دور دستگاه را روشن و خاموش نمود. دارای خروجی  (external Alarm)می باشد.

دستگاه 25 کیلو ولت AC:

تغذیه دستگاه از برق 220 ولت بوده و ولتاژ خروجی AC است که مناسب برای عایق های مرطوب و خطوط تولید و پوشش لوله های عایق بندی شده می باشد، پروب )عصا) توسط کابل بلند به دستگاه ارتباط دارد و از روی دسته میتوان از راه دور دستگاه را روشن و خاموش نمود.دارای خروجی (external Alarm) می باشد.

دستگاه 40 کیلوولت DC:

تغذیه دستگاه از برق 220ولت بوده و ولتاژ خروجی DC است که مناسب برای عایق های خشک می باشد.پروب توسط کابل بلند به دستگاه ارتباط دارد و از روی دسته میتوان از راه دور دستگاه را روشن و خاموش نمود. دارای خروجی (external Alarm) می باشد.

دستگاه قابل برنامه ریزی (Programmable):

دستگاه هالیدی دتکتور قابل برنامه ریزی (Programmable Holiday Detector)برای مصارف خاص از تولیدات دیگر مهندسی زنور می باشد .

تغذیه دستگاه از برق 220 ولت بوده و لتاژ خروجی DC است . این دستگاه برای تعیین نقطه شکست عایق ونیز روغن ترانسفورماتور بکار گرفته می شود . با برنامه ریزی و تنظیمات اولیه از لحاظ مقدار ولتاژ ، روند بالا رفتن ولتاژ و ... دستگاه شروع بکار می کند ، بطور اتوماتیک و به آرامی ولتاژ بالا می رود. (طبق برنامه داده شده ) و به محض شکست توانایی عایق جرقه زده شده و ولتاژ در همان مقدار قفل می شود و ثابت می ماند ، تا دوباره آزمایشی دیگر صورت پذیرد. دارای خروجی (external Alarm) می باشد.

 

دستگاه های قابل حمل:

دستگاه های هالیدی دتکتور آنالگ و دیجیتال:

دستگاه 15 کیلو ولت DC

دستگاه های با ابعاد کوچک (مینی) در رنج های 100 ولت و1 كيلو ، 2 كيلو ، 5 کیلو، 10 کیلو و15 کیلو ولت به همراه شارژر اتوماتیک می باشد. از ویژگی دستگاه های دیجیتال در نمایش ولتاژ خروجی با دقت  0.1 کیلو ولت میباشد.

دستگاه آنالوگ و دیجیتالی 20کیلو ولتDC:

این دستگاه ها در ابعاد متوسط تولید می گردند.ولتاژخروجی تا 20کیلوولت می باشد.دقت نمایش ولتاژ خروجی در دستگاه های دیجیتالی 0.1 کیلوولت می باشد.

دستگاه 25کیلوولت DC:

دستگاه های 25کیلوولت در ابعاد معمولی تولیدمی گردند،دقت ولتاژخروجی در دستگاه های دیجیتالی 0.1 کیلوولت می باشد.

دستگاه 20کیلوولت رطوبتیAC:

پروب HV در مدل های مختلف تولید می گردند.هم برای دستگاه های رطوبتیAC و هم برای دستگاه های DC و قابل اتصال به فنر تولید می گردند.

فنرهای مخصوص تست در انواع مختلف (با و یا بدون)قفل مخصوص به راحتی روی هرنوع لوله نصب و جدا می گردد.این فنرها در ابعاد مختلف و متناسب با قطرهای مختلف تولید می گردد.

دستگاه های هالیدی دتکور زنور شوک پروف می باشد بنابراین وقتی دستگاه خاموش است ولتاژ خروجی آن توسط مدارات داخلی سیستم تخلیه می گردد .

وجود چراغ باطری نشان دهنده وضعیت نیاز به این باطری آن می باشد که به محض روشن شدن ،احتیاج به شارژ شدن را اعلام میدارد.

وجود ولوم حساسیت امکان بهره گیری از دستگاه ها برای عایق ها و محیط های مختلف را آسان می نماید. مقدار حساسیت متناسب با ولتاژ و نوع عایق و شرایط محیطی تنظیم می گردد.

بردهای الکترونیکی آن مدولار بوده و براحتی قابل تعویض و تعمیر می باشد.

امانت نامه یک ساله و خدمات پشتی ایشان استفاده از دستگاه را بیشتر می نماید.

این دستگاه دارای گواهی تایید از شرکت ملی گاز ایران می باشد.

طرز کار به دستگاه

اتصال زمین

برای حصول تست آزمایش مطمئن لازم است که نخست از خاموش بودن دستگاه مطمئن شده و سپس سيم اتصال به زمين دستگاه را به یکی از دو روش ذیل وصل نمایید:

در صورتیکه لوله به صورت تک و منفرد تحت آزمایش است ، سیم ارث را مستقیما به لوله وصل نمایید و سپس آزمایش عایق بندی را انجام دهید.

چنانچه لوله ها به صورات پیوسته دانبال هم قرار دارند و بهم جوش داده شده اند لازم است از سر اولین لوله که نزدیکترین آنها به محل آزمایش است یک سر مفتول فلزي موقنا به آن جرش داده شود و یا خیلی محکم به آن وصل شود و سر دیگر آن به زمین خیلی مرطوب و خیس فرو برده شود به اندازه یک متر ، سیم اتصال زمین دستگاه در مسیر آزمایش روی زمینی که خیلی مرطوب و خیس شده است انداخته شود تا از این طريق اتصال الکتریکی به لوله خوبه بر قرار گردد.

بدیهی است در موقع حرکت و آزمایش باید این سیم اتصال به زمین همیشه در بالی مسیر زمین مرطرب وخيس حرکت نماید و از روی آن خارج نشود.

شارژر باطری

در هنگام کار با دستگاه فقط چراغ سبز باید روشن باشد. مادامی که ولتاز باطری کافی باشد چراغ شارژر باطری خاموش می باشد. وقتی این چراغ روشن گرديد دستگاه نیاز به شارژ باطری دارند. در این حالت میتوان تا حدود نیم ساعت کار ادامه داد.

به منظورشارژ باطری باید کلید اصلی دستگاه را خاموش نمود.

از شارژر اتوماتیک مخصوص جهت شارژ استفاده شود.

  سوکت مخصوص شارژر را به فیش دستگاه در جهت صحیح وارد نمایید.

دوشاخه برقي 220 ولت را به برق وصل نموده و سپس کلید شارژر را روشن نمایید.

مادامیکه چراغ شارژر دستگاه بطور ممتد روشن است باطری نیاز به شارژر دارد.

وقتی چراغ شروع به چشمک زدن نمود باطری شارژ گردیده است.

 طول مدت یک شارژ کامل حدود 10 ساعت است.

در صورتی که باطری از نوع اسیدی می باشد در حمامات زمان شارژ باید منافذ و درهای خانه های پلیت های تهویه بخار اسيد باز باشد.

توجه

اگر در موقع وصل نمودن شارژر به دستگاه و بعد از روشن نمودن آن چراغ شارژر روشن نگردید و شارژر و یا سیستم اتصال به باطری و یا فیوز دچار اشکال گردیده است.

بعد از اتمام شارژ گرچه شارژور بطور اتوماتیک قطع می گردد ولی بهتر است آن را از دستگاه جدا نمایید .

باطری دستگاه را قبل از آنکه کاملا خالی شود شارژ نمایید که در غیر اینصورت عمر مفید آن کاهش پیدا می نماید.

وقتی از دستگاه استفاده نمی شود آن را در اطاقی با درجه حرارت معتدل نگهداری نمایید .

 اگر از باطری برای مدت طولانی استفاده نمی شود باید آن را شارژ کامل نمود و اگر باطری از نوع اسیدی است اسید آنرا خارج نمایید.

 تنظیم حساسیت

 سیم اتصال به زمین ( ارت ) را به دستگاه وصل نمایید ولوم حساسیت را حداکثر نموده سپس دستگاه را روشن نمایید ، با نزدیک یا وصل کردن لحظه ای پروب ولتاژ خروجی به سیم زمین و شنیدن آلارم صوتی و دیدن نور چراغ آلارم نوری از صحت کار دستگاه مطمن شوید.

بعد از اطمینان از صحت کار دستگاه آن را خاموش نموده ، سیم اتصال به زمین (ارت) را به لوله وصل کرده ، فنر مناسب را به پروب های ولتاژ وصل نموده و آن را در قسمتی از عایق که از سالم بودن آن اطمینان دارید قرار دهید.

مقدار ولوم حساسیت را روی حداکثر قرار دهید و سپس دستگاه را روشن نموده و توسط ولوم ولت مقدار ولتاژ خروجی را تنظیم نمایید، در صورت شنیدن آلارم مقدار حساسیت را توسط ولوم حساسیت کاهش دهید تا صدای آلارم قطع گردد. در این حالت دستگاه آماده بهره برداری می باشد.

سرعت حرکت

سرعت حرکت فنر و پروب روی سطح عایق شده باید به نحوی باشد که بتوان محل زدن جرقه را مشاهده نمود و علامت گذاری کرد. سرعت زیاد سبب ایجاد خطا در آزمایش می گردد.

 سرویس های عمومی دستگاه

 برای بررسی باطری از خاموش بودن دستگاه مطمن شوید

برای بیرون آوردن باطری از داخل دستگاه ، در مخصوص را باز نموده تا باطری در دسترس قرار گیرد. آن را بیرون آورید ، باید دقت نمود که در موقع جا گذاری از یونولیت و مقوا جهت محکم نمودن باطری استفاده گردد.

دستگاه به علت در معرض بودن گرد و خاک ، لازم است هر روز يكبار کیف و سایر ملحقات آن تمیز شوند، بدین منظور از مقداری پارچه نم دار ( آب و یا نفت سفید ) و آن ها را تمیز نموده و سپس آنها را خشک نمایید.

هیچگاه از موادی نظير الكل ، تینر ، بنزین و سایر حلال ها برای تمیز کاری استفاده ننمایید.

تعمیرات عمومی

 جرقه وجود دارد بدون آلارم

ولوم حساسیت را کنترل و تنظیم نمایید

سیم اتصال زمین و همچنین رطوبت محل اتصال لوله و سیم ارت را کنترل نمایید

ولتاژ خروجی ضعیف است

مقدار ولوم تنظیم ولتاژ و مقدار ولتاژ خروجی را توسط میتر کنترل نمایید.

وضعیت باطری را کنترل نمایید ( چراغ شارژ باطری )

وضعیت سیم پروب (های ولتاژ، عصا ) را بررسی نمایید که قطع نباشد

 

برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
شرکت پترو فرهان گستر جنوب واردکننده برند‌های مطرح تجهیزات جوشکاری و بازرسی فنی و NDT از سراسر دنیا
برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت سفارش با واحد فروش تماس حاصل فرمایید

02165565901

02144584671

02144584619

09133390223

09034119385